Zwangerschapsstriemen, hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?

Zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen zijn lijnvormige littekens die ontstaan wanneer het bindweefsel, dat vlak onder de huid ligt, uit elkaar getrokken wordt door een snelle groei van je buik. Wanneer je zwanger bent is er altijd sprake van een snelle groei van je buik en hierdoor kunnen er dus zwangerschapsstriemen ontstaan.

Niet bij alle zwangere ontstaan zwangerschapsstriemen. Dit is per persoon verschillend. Ook de mate waarin zwangerschapsstriemen optreden is verschillend per persoon, sommige hebben er meer last van dan andere.

Striae

Zwangerschapsstriemen worden ook wel striae genoemd. Striae of striemen ontstaan niet alleen bij zwangere vrouwen en niet alleen op de buik. Striae kan ook ontstaan op je borsten, dijen, billen en bovenbenen. Ook deze lichaamsdelen kunnen een snelle groei doormaken. Dit kan meerdere redenen hebben. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een snelle toename van het lichaamsgewicht door voedsel.

Voorkomen of verminderen

Olie of crème

Zwangerschapsstriemen zijn in principe niet te voorkomen, als je er aanleg voor hebt gaan ze komen. Maar je kunt je huid wel helpen om de 'schade' te beperken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld dagelijks je buik in te smeren met speciaal daarvoor ontwikkelde producten zoals een olie of crème.

Wisseldouche, massage

Verder kun je door middel van het nemen van wisseldouches (warm/koud) je onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler maken. Ook kun je de huid met behulp van massage wat oprekken. Je pakt hierbij een kleine huidplooi vast en trekt deze ietwat omhoog.

Hulpmiddelen

Wat ook kan helpen om zwangerschapsstriemen te voorkomen of te verminderen is het dragen van een stevige BH, een kwalitatief goede buikband, steunkousen of elastische panty's. Dit geeft tegendruk op de huid en vergroot de stabiliteit.