Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes horen erbij. Zwangere vrouwen overladen zich graag met voldoende informatie. De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij.

Van brandend maagzuur, tot slecht slapen en bekkeninstabiliteit. De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes ontdekt u hier.

Negen maanden lang

Een zwangerschap is het mooiste wat een vrouw kan overkomen. Maar helaas is het niet altijd negen maanden lang volop genieten. Een groot aantal vrouwen heeft last van één of meerdere zwangerschapskwaaltjes. In dit artikel informeren wij u graag over de meest voorkomende kwalen.


Brandend maagzuur

Gedurende de zwangerschap groeit uw baarmoeder groter en groter. Waar de één ruimte inneemt, moet de andere inleveren. De maag is zo’n orgaan. Omdat er minder ruimte overblijft zal er zure inhoud de slokdarm ingeduwd worden. Dit geeft een naar en branderig gevoel, vandaar dat deze kwaal 'brandend maagzuur' wordt genoemd. Deze kwaal komt vooral voor in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Naast het branderige gevoel kunt u ook misselijkheid ervaren en meer last krijgen van boeren en oprispingen.


Vaak plassen

In tegenstelling tot andere kwalen is vaak plassen al meteen vroeg in de zwangerschap aanwezig. Vrouwen die nog niet weten dat ze zwanger zijn ervaren dit dan ook als één van de eerste zwangerschapssymptomen. Het vele plassen kent meerdere oorzaken. Zo zijn de hormonale veranderingen er schuldig aan, krijgen uw nieren extra vocht te verwerken en natuurlijk drukt de groter groeiende baarmoeder steeds meer tegen uw blaas aan. Daarom neemt deze kwaal helaas niet af gedurende de zwangerschap. Vrouwen zijn hierdoor ook gevoeliger voor blaasontstekingen.


Slapen en snurken

Zwanger zijn kost veel energie. Het is dan ook niet gek dat veel vrouwen vaak en eerder vermoeid zijn. Helaas gaat het slapen alleen steeds lastiger. Door de groeiende buik moeten vooral buikslapers erg wennen aan een nieuwe houding in bed. Ook kunt u opeens gaan snurken. Uw lichaam houdt meer vocht vast en er is een betere doorbloeding van uw aders. Slijmvliezen in uw neus zwellen daardoor op en dus wordt de luchtdoorgang kleiner.


Zwangerschapsstriemen

Tijdens de zwangerschap neemt uw buik steeds meer in omvang toe. De oppervlaktehuid kan dit proces heel goed aan. Echter hieronder ligt weefsel wat iets minder elastisch is. Dit bindweefsel heeft maar een bepaalde rekbaarheid. Dus als uw buik te snel groeit kan dit niet meer mee rekken en zal het scheuren. Van buitenaf is dit zichtbaar als rode striemen. In principe zijn zwangerschapsstriemen dus kleine littekens.


Bekkeninstabiliteit

Voor de bevalling is het natuurlijk nodig dat gewrichten en gewrichtsbanden in het bekken soepeler en rekbaarder worden. Dit gebeurt onder invloed van de zwangerschapshormonen. Botdelen in het bekken worden door die gewrichten en banden verbonden. Echter als deze botdelen gaan schuiven en de spieren eromheen niet sterk genoeg zijn om alles te stabiliseren kunt u problemen gaan krijgen. De klachten die u dan gaat ervaren horen bij bekkeninstabiliteit. Hierbij kunt u pijn voelen in uw heupen, uw rug, uw stuitje of bij uw schaambeen.

Heel vervelend dus, al die zwangerschapskwaaltjes. Gelukkig is het maar tijdelijk en meestal snel vergeten als de baby eenmaal geboren is.


Wat zijn jouw ervaringen?