Kinderwens

Baby met knuffelbeer

Vanaf het moment dat er een kinderwens is, is het (uiteraard) belangrijk om de zwangerschap zo goed mogelijk voor te bereiden. Denk bij de voorbereiding aan bijvoorbeeld algemene gezondheid, voedingspatroon, leefwijze, huidig medicijn gebruik en ongezonde gewoonte en verslavingen.

Door op bovenstaande onderdelen de juiste aanpassingen en keuzes te maken wordt al voor de bevruchting bijgedragen aan de gezondheid van een toekomstige baby. Ook wordt hierdoor de kans op een zwangerschap groter.

Timing

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 stellen op een verkeerd moment probeert zwanger te raken. Een simpele manier om de kans op een zwangerschap te vergroten is door uit te zoeken wanneer de vruchtbaarheid op zijn piek is, wanneer vind de ovulatie plaats.

Ovulatie berekenen

Met een ovulatietest kun je zeer nauwkeurig het moment van ovulatie berekenen. Een ovulatietest detecteert LH (luteïniserend hormoon) in de urine, de primaire functie van LH is het vrijgeven van een rijpe eicel in de eierstokken. Een snelle stijging in de hoeveelheid LH in de urine, ook wel de 'LH-piek' genoemd, is het signaal van de start van de eisprong of ovulatie.

Vruchtbare dagen

De twee meest vruchtbare dagen in elke cyclus zijn de dag van de ovulatie en de dag daarvoor. Een poging wagen op een aantal dagen voor de ovulatie kan ook al in een zwangerschap resulteren, omdat de zaadcellen enkele dagen in het vrouwelijk lichaam kunnen overleven.

Bij een regelmatige menstruatie is de meest vruchtbare periode ongeveer halverwege de menstruatiecyclus. Rond deze tijd vind de eisprong (ovulatie) plaats. Dit is het moment waarop de kans om zwanger te worden het grootst is. Je bent 3 dagen vruchtbaar, tot 1 dag na de eisprong. Er zijn vruchtbaarheidstesten te koop die je vertellen wanneer dat gebeurt.

Foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent, wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram (mcg) foliumzuur te slikken. Je kunnen daarmee het risico op een neurale-buisdefect (NBD), een open ruggetje, een hazenlip en een open gehemelte bij het kind verkleinen. Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen.