Foliumzuur

Foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of al zwanger bent, wordt aangeraden dagelijks 400 tot 500 microgram (mcg) foliumzuur te slikken. Je kunt daarmee het risico op een neurale-buisdefect (NBD), een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte bij het kind verkleinen. Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen.

Stoppen met de pil, starten met foliumzuur

Voor wie zwanger wil worden is het belangrijk dagelijks 400 tot 500 microgram foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via het eten binnenkrijgt. Hiermee moet je ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting beginnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil.

Foliumzuur tot de 10e week

Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Het is dan 8 weken na de bevruchting, maar artsen en verloskundigen spreken van 10 weken. Zij tellen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Na die tiende week van de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen gewoon volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen eten. Ook kun je zonder risico foliumzuur blijven slikken.


Foliumzuur, bekijk, vergelijk en bestel: